25 Mart 2010 Perşembe

Mide balonu

Beden kitle indeksi 35′in üzerinde olanlara- ki 40′ın üzerindekiler morbit obez diyoruz- midelerine balon yerleştiriliyor.
Ama bu uygulama cerrahi uygulamaya hazırlık amaçlı yapılıyor. Zaten balon 6 ay midede kalabiliyor, sonra çıkartmak gerekiyor. Çünkü, daha fazla kalmasının sakıncaları bulunuyor.

Örneğin balon sönebiliyor ve parçalanarak barsak tıkanmasına yol açabiliyor. Mideye balon yerleştirmek için hasta seçimi de önem taşıyor.

18-66 yaş arasındaki kişiler bu işleme yapılıyor. Ama hamile, ülseri, kanseri olmayan ve daha önce mide ameliyatı geçirmemiş olmak gerekiyor. Kalp, şeker, hipertansiyon gibi kronik hastalıkları olan obezlere özellikle öneriliyor. Şişmanlık azaltıldığında bu hastalıklara da önemli oranda yarar sağlıyor.

Hastanın dahiliye kontrolleri yapıldıktan sonra hele uyku apnesi olanlara yapıldığında aşırı kilonun yüzde 15′ i bile verildiğinde yararlı oluyor.

Ama balon uygulanan kişinin her ay kontrole gelmesi gerekiyor. Ultrasonografi ile balonun durumu görülmelidir. Balon 6 ay sonunda çıkartılmalıdır. Malzeme silikondan olduğundan deforme olabiliyor veya sönebiliyor.

NASIL UYGULANIYOR?
Genelde hastalar uyutulmadan balon endoskopik yöntemle mideye yerleştiriliyor. Balon uygulama sistemi aflikatörü var. Silikondan olan balon bükülmüş vaziyetteyken hastaya yutturuluyor sonra endoskopi yapılıp balon midede mi bakılıyor.

Serum içine mavi renkte bir ilaç, boya veriliyor, bununla balon şişiriliyor ama endoskopi ile bu şişme gözleniyor. Şişme işlemi bitince aflikatörü çekiyoruz. Balon ucunda sibop var kendiliğinden kapanıyor, kaçak var mı diye kontrol ediyoruz.

KOMPLİKASYONLARI
Balon uygulamanın da komplikasyonları bulunuyor. Örneğin mide bulantısı kusma gibi.Mide ameliyatı olanlara takılırsa mide delinmesine bu delinme de geç fark edilirse ölüme yol açabiliyor ama genelde bu pek görülmüyor.

Sönme veya yırtılma olabiliyor. Balon sönmesi her 10 uygulamadan birinde görülebiliyor ama bu daha çok balon 6 aydan uzun süre kalırsa görülebiliyor.

Zaten hastayı işlem sonrası uyarıyoruz; idrar veya dışkısı mavi yeşilimtrak renk aldı mı hemen gelmesini söylüyoruz. O zaman da hemen balonu çıkartıyoruz.

Balon uygulamasıyla fazla kilosunun ancak yüzde 18-35′ ini verilebiliyor. 6 ayda zaten balon taktıklarımıza diyet de veriyoruz. Balon çıkartıldıktan sonra ameliyat yapılmasa kişi verdiği kiloları 3 yıl içinde geri alıyor. Bu neden balon işlemi zayıflama amaçlı değil ameliyata hazırlık amacıyla uygulanıyor. Cerrahinin yerini tutmaz yani.

Cerrahi yöntemlerle fazla kilonun yüzde 50’sinden fazlası verilebiliyor.Ama bunda da yüzde yüz yani tüm fazla kiloyu vermek mümkün değil. Kelepçe takıldığında fazla kilonun yüzde 60′ı verilebiliyor. Bu nedenle önce balon takılıp hasta biraz zayıflatılıyor sonra cerrahi işlem yapılıyor ki hasta fazla kiloların önemli kısmından kurtulabilsin. Bant, mide küçültme, bypass cerrahi yöntemler. Ama en çok kullanılanı şuan için bypass.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder